Consumul alimentar urban

Chestionar 2020-2021

În perioada noiembrie 2020 – octombrie 2021, am realizat un chestionar privind achiziția și consumul alimentar urban la nivel național. În această perioadă, au fost colectate 1464 de răspunsuri la nivel național și 331 de răspunsuri din Iași.

Datele obținute vor sta la baza analizei principalelor probleme din sistemul alimentar urban din orașul Iași (incluzând zona metropolitană și regiunile rurale conectate la acest sistem). Aceste probleme vor fi abordate mai ales din perspectiva consumatorilor, a producătorilor locali și a lanțurilor scurte de aprovizionare, mai ales pentru stimularea comportamentelor de achiziție și consum sănătoase (cu impact în calitatea vieții) și responsabile (cu impact în protejarea mediului înconjurător). 

Un exemplu interersant este redat în graficul de mai jos, care reflectă răspunsurile consumatorilor din Iași. La întrebarea „dacă, la același preț, ar fi să alegeți un produs alimentar din următoarele categorii, ce ați prefera?” s-au obținut următoarele răspunsuri:

  • 37% din respondenți preferă un produs local;
  • 34% din respondenți preferă un produs ecologic;
  • 27% din respondenți preferă un produs tradițional;
  • 2% din respondenți preferă un produs convențional.

Grafic chestionar 2021

Ponderile înregistrate trimit cel puțin la câteva semne de întrebare:

  1. Cunoaștem diferențele dintre produsele certificate ecologice, produsele tradiționale și produsele locale?
  2. Grupul celor 2% din respondenți care preferă un produs obișnuit este determinat de neîncrederea în celelalte categorii care etichetează produsele alimentare sau de simplul dezinteres în procesul de selecție?

Sunt doar câteva ipoteze care vor fi discutate cu producătorii, consumatorii și ceilalți actori și agenți importanți din sistemul alimentar urban din Iași, în atelierele de lucru pe care le vom avea împreună cu aceștia.

Alte evenimente

iasul in bucate

Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane la ediția a III-a

23 septembrie este ziua internațională a agriculturii ecologice, motiv pentru care, în perioada 24-25 septembrie 2022, între orele 10:00-21:00, vă invităm să vizitați Târgul Producătorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale, târg organizat de Primăria Municipiului Iași, Academia Română Filiala Iași, Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, Universitatea de Științele Vieții și Asociația Producătorilor locali Produs în Iași, în Parcul Expoziției, Aleea Centrală.

Iasul in bucate fotografie de Ioan Sebastian Bruma

S-a încheiat prima ediție a târgului Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane

Dorim să mulțumim consumatorilor care au vizitat târgul într-un număr de cel puțin 7000 de persoane. Încrederea lor în producătorii locali a contribuit la atmosfera foarte plăcută a târgului. În aceași măsură dorim să mulțumim și producătorilor pentru faptul că seriozitatea lor și calitatea produselor prezentate consumatorilor din Iași au contribuit la succesul acestui târg.

male hands making dough pizza dumplings bread baking concept 1

Târgul Iașul în bucate prezentat la televiziunea TeleM

Târgul Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane, eveniment organizat în cadrul proiectului #Cities2030, a fost prezentat la televiziunea TeleM de Ioan Sebastian Brumă, coordonator al hubului Food for Iași Living Lab și Gabi Hoha, director al Direcției pentru Agricultură Județeană Iași.