Consumul alimentar urban

Chestionar 2020-2021

În perioada noiembrie 2020 – octombrie 2021, am realizat un chestionar privind achiziția și consumul alimentar urban la nivel național. În această perioadă, au fost colectate 1464 de răspunsuri la nivel național și 331 de răspunsuri din Iași.

Datele obținute vor sta la baza analizei principalelor probleme din sistemul alimentar urban din orașul Iași (incluzând zona metropolitană și regiunile rurale conectate la acest sistem). Aceste probleme vor fi abordate mai ales din perspectiva consumatorilor, a producătorilor locali și a lanțurilor scurte de aprovizionare, mai ales pentru stimularea comportamentelor de achiziție și consum sănătoase (cu impact în calitatea vieții) și responsabile (cu impact în protejarea mediului înconjurător). 

Un exemplu interersant este redat în graficul de mai jos, care reflectă răspunsurile consumatorilor din Iași. La întrebarea „dacă, la același preț, ar fi să alegeți un produs alimentar din următoarele categorii, ce ați prefera?” s-au obținut următoarele răspunsuri:

  • 37% din respondenți preferă un produs local;
  • 34% din respondenți preferă un produs ecologic;
  • 27% din respondenți preferă un produs tradițional;
  • 2% din respondenți preferă un produs convențional.

Grafic chestionar 2021

Ponderile înregistrate trimit cel puțin la câteva semne de întrebare:

  1. Cunoaștem diferențele dintre produsele certificate ecologice, produsele tradiționale și produsele locale?
  2. Grupul celor 2% din respondenți care preferă un produs obișnuit este determinat de neîncrederea în celelalte categorii care etichetează produsele alimentare sau de simplul dezinteres în procesul de selecție?

Sunt doar câteva ipoteze care vor fi discutate cu producătorii, consumatorii și ceilalți actori și agenți importanți din sistemul alimentar urban din Iași, în atelierele de lucru pe care le vom avea împreună cu aceștia.

Alte evenimente

male hands making dough pizza dumplings bread baking concept 1

Târgul Iașul în bucate prezentat la televiziunea TeleM

Târgul Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane, eveniment organizat în cadrul proiectului #Cities2030, a fost prezentat la televiziunea TeleM de Ioan Sebastian Brumă, coordonator al hubului Food for Iași Living Lab și Gabi Hoha, director al Direcției pentru Agricultură Județeană Iași.

male hands making dough pizza dumplings bread baking concept 1

Iașul în bucate

În perioada 9-10 Iulie, între orele 10:00-21:00, vă invităm să vizitați Târgul Producătorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane, târg organizat de Primăria Municipiului Iași, Academia Română Filiala Iași și Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, în Parcul Expoziției, Aleea Centrală. 

DSC05188 1

Întâlnire cu producătorii locali în cadrul hubului inovativ Food for Iasi Living Lab. 10 Iunie 2022

Ne-am întâlnit cu producători locali din județul Iași pentru a identifica problemele pe care le întâmpină aceștia pe lanțul de valorificare a produselor agroalimentare. La întâlnire au participat în cea mai mare parte producători de produse de origine animală, dar și legumicultori. În prima parte, au fost prezentate proiectul Cities2030 și hubul inovativ Food for Iasi Living Lab. În cadrul întâlnirii au fost identificate probleme mai ales privind: accesul la piață, accesul la finanțări, sprijinul autorităților locale.