Întâlnire cu producătorii locali în cadrul hubului inovativ Food for Iasi Living Lab. 10 Iunie 2022

Ne-am întâlnit cu producători locali din județul Iași pentru a identifica problemele pe care le întâmpină aceștia pe lanțul de valorificare a produselor agroalimentare. La întâlnire au participat în cea mai mare parte producători de produse de origine animală, dar și legumicultori. 

În prima parte, au fost prezentate proiectul Cities2030 și hubul inovativ Food for Iasi Living Lab. 

În cadrul întâlnirii au fost identificate probleme mai ales privind: accesul la piață, accesul la finanțări, sprijinul autorităților locale.

Accesul la piață

  • Comercianții intermediari au un comportament abuziv și, uneori, chiar ilegal în relația cu producătorii locali. Iar această situație are consecințe importante asupra prețului corect.   
  • Totodată, acești intermediari, numiți uneori samsari, blochează accesul producătorilor în piețele agroalimentare.
  • Sunt probleme cu închirierea tarabelor de către producători în piețele agroalimentare. 
  • Samsarii cumpără foarte ieftin de la producători și vând mult mai scump.
  • Unii dintre aceștia nu sunt fiscalizați sau evită, când pot, fiscalizarea. 
  • Producătorii autentici pierd în capitalul de încredere datorită producătorilor neserioși sau chiar a celor care activează pe piață la limita legii. 
  • Producătorii solicită acces corect la piață și practici care să încurajeze prețul corect.
  • Infrastructura piețelor agroalimentare din Iași trebuie îmbunătățită, pentru a permite accesul la piață și a produselor locale de origine animală.
  • Rolul intermediarilor nu poate fi neglijat, dar aceștia trebuie să fie încurajați și chiar obligați să se fiscalizeze.
  • Producătorii nu au experiență comercială și de marketing.
  • În Iași nu există decât un abator pentru păsări.
  • Se recomandă dezvoltarea microabatoarelor. 
  • Ar trebui adoptate măsuri de corelare a volumului vânzărilor de produse alimentare cu suprafața deținută, pentru a descuraja practici comerciale speculative. 
  • Ar trebui făcute controale mai drastice în piețele agroalimentare. 
  • Este un lucru rău faptul că s-a desființat Poliția Piețelor Agroalimentare. 

Accesul la finanțări

  • Accesarea fondurilor este dificilă pentru micii producători și pentru cei mai în vârstă.
  • Cofinanțarea este uneori un obstacol în dezvoltarea de proiecte.
  • Birocrația este prea mare în procesul de accesare și implementare de proiecte.
  • Regulile privind eligibilitatea sunt uneori prea restrictive.
  • Statul român nu subvenționează dobânzile la creditele pentru producători. 

Sprijinul autorităților locale pentru producătorii locali

  • Autoritățile și ceilalți actorii ai sistemului alimentar trebuie să se implice mai mult pentru susținerea producătorilor locali.
  • Producătorii trebuie să fie conștienți că și ei trebuie să devină o parte din rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Astfel, trebuie să încurajăm înregistrarea, fiscalizarea și cultura asociativă. 
  • Organismele de control trebuie să ofere un mai bun sprijin producătorilor. 

Alte sugestii primite

  • Producătorii se plâng că există foarte multe proiecte care produc dezbateri publice, dar rezultatele se lasă așteptate. 
  • Nu se urmăresc și nu se replică modelele de bune practici. Târgu Frumos oferă modele de bune practici în legumicultură. Asociația producătorilor locali Produs în Iași a fost prezentată ca un model de bune practici în cultura asociativă. 
  • Producătorii trebuie să se orienteze din ce în ce mai mult spre procesarea produselor. 
  • Trebuie aplicate măsurile privind trasabilitatea produselor agroalimentare. 
  • Primăriile locale trebuie să fie mai stricte în eliberarea certificatelor de producători.
  • Relația producătorilor cu primăriile locale trebuie îmbunătățită. 
  • Piețele volante ar putea fi o soluție în sprijinul producătorilor locali autorizați.
  • Propunere : Reluarea activitatii Politiei Pietelor Agroalimentare

Problemele identificate și datele culese vor fi folosite în discuțiile cu ceilalți actori ai sistemului alimentar urban pentru a facilita procesul de identificare de soluții la problemele sistemului alimentar.

Am profitat de prezența producătorilor și am aplicat un chestionar, la care am primit 25 răspunsuri.  

În cadrul întâlnirii a fost prezentată și platforma Gust de Iași, realizându-se o nouă sinergie cu proiectul Cities2030. 

Întâlnirea a fost găzduită de Direcția pentru Agricultură Județeană Iași și a fost organizată de Academia Română, Filiala Iași și Primăria Iași, în cadrul proiectului Cities2030, sub umbrela hubului inovativ Food For Iași Living Lab. Evenimentul a fost moderat de Ioan Sebastian Brumă, Codrin Dinu Vasiliu și Lucian Tanasă. 

#cities2030 

www.cities.eu 

www.fill.rdrp.ro 

www.gustdeiasi.ro 

Alte evenimente

male hands making dough pizza dumplings bread baking concept 1

Târgul Iașul în bucate prezentat la televiziunea TeleM

Târgul Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane, eveniment organizat în cadrul proiectului #Cities2030, a fost prezentat la televiziunea TeleM de Ioan Sebastian Brumă, coordonator al hubului Food for Iași Living Lab și Gabi Hoha, director al Direcției pentru Agricultură Județeană Iași.

male hands making dough pizza dumplings bread baking concept 1

Iașul în bucate

În perioada 9-10 Iulie, între orele 10:00-21:00, vă invităm să vizitați Târgul Producătorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane, târg organizat de Primăria Municipiului Iași, Academia Română Filiala Iași și Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, în Parcul Expoziției, Aleea Centrală. 

DSC04734

Iașul în bucate tradiționale, ecologice și montane

Astăzi, 30 Mai 2022, în cadrul hubului Food for Iași Living Lab, a avut loc o întâlnire de lucru organizată de Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, Primăria Municipiului Iași și Academia Română, Filiala Iași. În cadrul acestei întâlniri s-a propus organizarea evenimentului Iașiul în bucate tradiționale, ecologice și montane, în perioada 8-10 iulie 2022 în Parcul Expoziției din Iași.