O întâlnire de lucru foarte importantă pentru laboratorul FILL a avut loc astăzi cu producători din Asociația producătorilor locali Produs în Iași, în calitatea lor de actori și factori interesați ai sistemului alimentar al municipiului Iași și al regiunilor rurale conectate. Cu această ocazie, au fost prezentate strategiile FILL de angajare a acestora în activități prin care să identificăm probleme ale sistemului alimentar din regiune și mai ales acele probleme care țin de relația producătorilor locali cu consumatorii urbani și accesul la piață a producătorilor locali.
Discuțiile au pornit de la ideea că legătura directă dintre producători și consumatori stă la baza dezvoltării unui sistem alimentar urban sustenabil. Și unul dintre cele mai importante subiecte discutate a fost în legătură cu modalitățile de interacțiune directă între producători și consumatori. Astfel, s-a ajuns la concluzia că evenimentele publice, târgurile, vizitele în ferme sau unități de producție reprezintă modalitățile cele mai facile prin care consumatorii pot să cunoască producătorii și modul de producție a produselor agroalimentare. În același timp, această colaborare directă poate duce la creșterea nivelului de încredere în produsele locale și la consolidarea lanțurilor scurte în sistemul alimentar urban al orașului Iași.
Întâlnirea a avut loc în data de 24 martie 2022 și la aceasta au participat următorii producători:
- Cecilia Țugulia (Magazia Morăriței)
- Ionel Păsărică (Capra noastră)
- Relu Cojocar (Bio Prisaca Moldova)
- Iulian Țugulia (Moara Probota)
- Marius Lungu (Fabrica de Fum)
- Veronica Drăghici (VEERA)
- Gabriel Zupcu (VEERA)
- Andrei Stitch (VEERA)
- Gicu Roșca (Tăt normal)
- Ioana Ciobotaru (Artcycleit)
- Olga Banaga (Cuptorașul)
- Alina Mitric Damean (Apa cu duh)
- Ciprian Straton (OnLeaf)
- Iulia Martinas (CeArFiSă)