S-a încheiat prima ediție a târgului Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane

S-a încheiat târgul Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane. 9-10 Iulie, Parcul Expoziției din Iași

În perioada 9-10 Iulie, a avut loc Târgul Producătorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane, târg organizat de Primăria Municipiului Iași, Academia Română Filiala Iași și Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, în Parcul Expoziției, Aleea Centrală. 

Iasul in bucate fotografie de Ioan Sebastian Bruma
Iasul in bucate – fotografie de Ioan Sebastian Bruma

Dorim să mulțumim consumatorilor care au vizitat târgul într-un număr de cel puțin 7000 de persoane. Încrederea lor în producătorii locali a contribuit la atmosfera foarte plăcută a târgului. 

În aceași măsură dorim să mulțumim și producătorilor pentru faptul că seriozitatea lor și calitatea produselor prezentate consumatorilor din Iași au contribuit la succesul acestui târg. Succesul acestui târg se datorează ambelor părți: atât producătorilor, cât și consumatorilor care au rezonat într-un număr foarte mare în ceea ce privește prezența la târg. Astfel de rezultate ne fac să credem că un astfel de eveniment trebuie continuat și chiar dezvoltat ca o tradiție în sistemele și culturile noastre alimentare.  

Mulțumirile se adresează și partenerilor media, care au contribuit din plin la mediatizarea evenimentului. 

Prin intermediul acestui târg, ne-am propus: 

 • să punem împreună producători alimentari de mare calitate și seriozitate și consumatori urbani care doresc să consume din ce în ce mai sănătos,
 • să creăm experiențe gastronomice noi, prin comunicarea directă dintre consumatori și producători,
 • să stimulăm încrederea dintre consumator și producător, 
 • să oferim ocazia pentru o informare corectă a consumatorilor 
 • și, bineînțeles, să dăm ocazia producătorilor să devină prieteni ai consumatorilor.

În cadrul târgului au fost organizate și o serie de ateliere cu copii și adulți, pentru stimularea comportamentului alimentar sănătos. Atelierele organizate în cadrul târgului: 

 • Atelier de gătit cu produse de la producătorii prezenți la târg – Soft and Grace
 • Ce sunt produsele ecologice, atestate tradițional, montane? – Direcția pentru Agricultură județeană Iași și Academia Română, Filiala Iași
 • Magia tăițeilor colorați – Tăiței Grădinărești și Solo Pasta
 • Ce pot face două mâini dibace? –  Magazia Morăriței
 • Lumea albinelor – Bio Prisaca Moldova
 • Demonstrație de gătit cu produse Ecologice (Miere Taina Vie și Uleiul Zorian) cu Dana Burlacu Visternicu 
 • Legumele colorate ale Scufiței – Scufița din Homița
 • Coliere din paste colorate – Tăiței Grădinărești și Solo Pasta
 • Peripețiile lui Morcoveață – Tăt Normal
 • O poveste culinară cu Frau Ulman – Mihaela Ulman

Tot în cadrul târgului, am luat o serie de interviuri producătorilor pentru a afla povestea reușitei lor și pentru a ne informa și cu privire la problemele pe care le întâmpină în activitatea lor. Informațiile vor fi folosite în procesul de stimulare a policies pentru sistemele alimentare urbane sustenabile. 

Organizatorii:

 • Primăria Municipiului Iași, 
 • Academia Română, Filiala Iași, 
 • Direcția pentru Agricultură județeană Iași, 
 • cu sprijinul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” 
 • și al Asociației producătorilor locali Produs în Iași.

Producători:

Parteneri media:

Evenimentul este organizat în cadrul Proiectului Cities2030, proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Orizont2020 (www.cities.eu). Primăria Municipiului Iași și Academia Română, Filiala Iași, sunt partenerii din România în cadrul acestui proiect, alături de alți 39 de parteneri din țările Europei. Evenimentul constituie o activitate a hubului inovativ Food for Iași Living Lab (www.fill.rdrp.ro), dezvoltat în cadrul proiectului Cities2030 de Primăria Municipiului Iași și Academia Română, Filiala Iași.  

Acest târg are și o componentă de intervenție socio-economică, prin facilitarea comunicării dintre consumatori și producătorii alimentari, dar și o componentă de cercetare, prin scanarea problemelor și oportunităților de business așa cum sunt ele înțelese chiar de producători, în urban and regional food systems. 

#cities2030, #primariaiasi, #academiaromanafilialaiasi, #directiaagricolaiasi

#USV , #asociatiaproducatorilorlocaliprodusiniasi, #destinationiasi, #gustdeiasi

www.cities.eu

www.fill.rdrp.ro

www.acadiasi.ro

www.primaria-iasi.ro

www.dajiasi.ro

Alte evenimente

iasul in bucate

Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane la ediția a III-a

23 septembrie este ziua internațională a agriculturii ecologice, motiv pentru care, în perioada 24-25 septembrie 2022, între orele 10:00-21:00, vă invităm să vizitați Târgul Producătorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale, târg organizat de Primăria Municipiului Iași, Academia Română Filiala Iași, Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, Universitatea de Științele Vieții și Asociația Producătorilor locali Produs în Iași, în Parcul Expoziției, Aleea Centrală.

male hands making dough pizza dumplings bread baking concept 1

Târgul Iașul în bucate prezentat la televiziunea TeleM

Târgul Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane, eveniment organizat în cadrul proiectului #Cities2030, a fost prezentat la televiziunea TeleM de Ioan Sebastian Brumă, coordonator al hubului Food for Iași Living Lab și Gabi Hoha, director al Direcției pentru Agricultură Județeană Iași.

male hands making dough pizza dumplings bread baking concept 1

Prima ediție a Târgului Iașul în bucate

În perioada 9-10 Iulie, între orele 10:00-21:00, vă invităm să vizitați Târgul Producătorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane, târg organizat de Primăria Municipiului Iași, Academia Română Filiala Iași și Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, în Parcul Expoziției, Aleea Centrală.